Menu
 
 

:: Home
:: Bookmark ons
:: Adverteren
:: Zoek
:: Opnieuw

 
 
Google
 
 
Audio apparatuur
 
   
   
 
Video apparatuur
 
   
   
 
TVapparatuur
 
 

:: LCD
:: LED TV
:: Plasma
:: Televisie
:: Breedbeeld
:: TV-Video combi
:: Monitor
:: Beamer
:: Projector

----------------------------
CAR AUDIO
---------------------------
:: Radio
:: MP3 speler
:: CD speler
:: DVD Speler
:: CD wisselaar
:: Monitor
:: Baspijpen
:: Booster
:: Subwoofer
:: Tweeter
:: Luidspreker
:: Boxen
:: Cassettedeck

 
   
 
Philips apparatuur
 
   
 
Blaupunkt apparatuur
 
 

:: Versterker
:: Receiver
:: Cd speler
:: Cd wisselaar
:: Cassettedeck
:: Tuner
:: Equalizer
:: HIFI set
:: Mini set
:: Midi set
:: Audio set
:: Surround set

 
 
Bose apparatuur
 
 
B&O apparatuur
 
 
Marantz apparatuur
 
 
Aiwa apparatuur
 
   
 
Benq apparatuur
 
   
   
 
Vincent apparatuur
 
   
 
Aanbevolen links
 
 
 
 
De pagina Opnieuw laden om meer of een andere goedkoop te zien! Klik in het menu linksboven op "Opnieuw".
 
Versterker
:: Audio :: Versterker :: Receiver :: Cd speler :: Cd wisselaar
:: Cassettedeck :: Tuner :: Equalizer :: HIFI set :: Mini set
:: Midi set :: Audio set :: Surround set :: Platenspeler
:: Boxen :: Luidsprekers
:: Video :: DVD Harddisk Recorder :: DVD Recorder :: DVD Speler
:: DVD Combi :: Video Recorder :: Home Cinema
:: TV :: LCD :: Plasma :: Televisie :: Breedbeeld :: TV-Video combi
:: Monitor :: Beamer :: Projector
:: Car :: Radio :: MP3 speler :: CD speler :: DVD Speler :: CD wisselaar
:: Monitor :: Baspijpen :: Booster :: Subwoofer :: Tweeter
:: Luidspreker :: Boxen :: Cassettedeck
 
 

Versterker

Een versterker is een elektronische schakeling die tot taak heeft een elektrisch signaal te versterken. Het uitgangssignaal dat de versterker produceert is qua vorm gelijk aan het ingangssignaal.

Als iemand bijvoorbeeld in een microfoon praat, dan levert die microfoon een heel klein signaal. Om dat signaal duidelijk in bijvoorbeeld een stadion te laten horen moet het dus versterkt worden, en daar is een versterker voor, in dit voorbeeld een audioversterker. De amplitude van het uitgangssignaal gedeeld door de amplitude van het ingangssignaal, is een constante factor. Deze constante is de versterkingsfactor van de versterker.

Afhankelijk van de toepassing kan een versterker eenvoudig of ingewikkeld zijn. Een audioversterker heeft tot doel om voor de mens hoorbare signalen te versterken. Bekende voorbeelden is de versterker voor de weergave van cd en grammofoonplaat, de gitaarversterker en de basversterker. Maar er zijn ook andere toepassingen, zoals het versterken van hoogfrequente signalen (zie frequentie).

Inhoud
1 Audioversterker
2 Hoogfrequente versterker
3 Kwaliteit
3.1 Signaal-ruisverhouding
3.2 Frequentiebereik en bandbreedte
3.3 Frequentiekarakteristiek
3.4 Kanaalscheiding
3.5 Impulsrespons
4 Actieve componenten

Audioversterker
Een audioversterker versterkt signalen in het hoorbare gebied. Voor audioversterkers zijn onder andere vervorming, kanaalscheiding, ruis en brom nivo van belang. Frequenties buiten het hoorbare gebied geven wetenschappelijk gezien geen verbetering aan het uiteindelijke geluid. Sommige mensen beweren overigens dat de verschillen duidelijk te horen zijn.

Audioversterkers kunnen variëren van een microfoonversterker (die zo weinig mogelijk ruis moet toevoegen) tot en met versterkers voor voetbalstadions en muziekhallen (die vermogen moet leveren). Audioversterkers die een signaal aan luidsprekers geven worden ook wel vermogensversterkers genoemd.

Hoogfrequente versterker
Versterken van hoogfrequente signalen is ten gevolge van allerlei parasitaire capaciteiten en inductie veel ingewikkelder dan bijvoorbeeld het versterken van een audiosignaal. Alle componenten moeten speciaal geschikt zijn voor hoge frequenties. Verder kunnen spoelen gebruikt worden om bepaalde frequenties te filteren of door te laten. Bij een audioversterker kan dat ook, maar dan zouden de spoelen groot en zwaar worden vanwege de lage frequenties.

Bij hoogfrequente signalen fungeert iedere aansluitdraad en ieder koperspoor op een printplaat als een spoel. Daar moet bij het ontwerp rekening mee gehouden worden. Onbedoeld kan een versterker fungeren als radio-ontvanger waardoor radiogolven een storende invloed kunnen hebben. Daarom worden sommige delen afgeschermd met metaal.

Door gebruik te maken van kleine SMD-onderdelen, is ook de printplaat kleiner en de kopersporen korter. Daardoor is dat beter geschikt voor hoge frequenties.

Kwaliteit
De functie van een versterker is alleen maar om een elektrisch signaal te versterken, maar een versterker voegt zelf ook (ongewenste) ruis toe, en zal bepaalde frequenties iets meer versterken dan andere frequenties, en zal kleine signalen iets anders versterken dan grote signalen, waardoor er vervorming kan ontstaan. De mate waarin dit gebeurt hangt af van de kwaliteit van de gebruikte componenten en de kwaliteit van het ontwerp.


Signaal-ruisverhouding
De signaal-ruisverhouding (kortweg S/N) is de verhouding tussen het signaal waar het om gaat, en de ruis die de versterker zelf toevoegt. Dit wordt altijd in decibel (dB) aangeduid. De ruis die de versterker toevoegt heeft meestal een constant volume. Dus die ruis is voornamelijk hoorbaar in de stille passages. Maar als je een goede versterker koopt heb je hier geen last van, tegenwoordig hoor je die ruis eigenlijk niet meer.

Bij een signaal-ruis verhouding van 60 dB is de ruis zeer zacht te horen. Een signaal-ruisverhouding van 90 dB is zeer goed.

Frequentiebereik en bandbreedte
Het frequentiebereik van een versterker geeft de laagste en de hoogste frequentie aan, die nog versterkt wordt, en de versterking nog minder dan een opgegeven aantal decibel constant blijft. Het menselijk gehoor kan frequenties horen van ruwweg 20 Hz tot 20 kHz. Een goede versterker zal dan ook dat bereik versterken, of beter: tot 30 kHz (zie hierboven bij audioversterker). Frequenties onder de 20 Hz kunnen niet gehoord maar wel gevoeld worden, daarom versterken sommige versterkers al frequenties vanaf 2 Hz.

Bij hoogfrequent versterkers (bijvoorbeeld voor radiosignalen) wordt meestal van bandbreedte gesproken in plaats van frequentiebereik. Elektronische versterkers zijn slechts in staat om een ingangssignaal te versterken binnen een bepaald frequentie gebied. Voor frequentie componenten die buiten dit gebied vallen zal de versterkingsfactor geleidelijk verminderen in grootte, bovendien ontstaat een fase verschil tussen ingangs- en uitgangssignaal. Het frequentie gebied waar binnen de versterkingsfactor constant blijft binnen een vooropgestelde marge noemt men de bandbreedte.

Frequentiekarakteristiek
De frequentiekarakteristiek (of frequentieoverdracht) geeft aan in welke mate elke frequentie versterkt wordt. Een versterker zal de ene frequentie iets meer versterken dan een andere frequentie. Een bijkomend effect is, dat daardoor fasedraaïng van het signaal optreedt. Het menselijk gehoor is daar zeer gevoelig voor, omdat de fase gebruikt wordt bij het bepalen van het stereobeeld.


Kanaalscheiding
De kanaalscheiding geeft de mate van scheiding aan tussen het linker en rechter kanaal, of tussen de meerdere kanalen bij een surround systeem. Aangezien de versterkers voor de verschillende kanalen in hetzelfde apparaat zitten, is er altijd sprake van overdracht van een signaal naar een ander kanaal. Deze waarde wordt in decibel (dB) opgegeven. Een kanaalscheiding van 60dB wil zeggen dat als een signaalniveau op 0 dBV op het linker kanaal wordt aangeboden, dat dat signaal dan in het rechterkanaal niet sterker meetbaar zal zijn dan -60dBV.


Impulsrespons

De impulsrespons (pulse response) is vooral interessant voor versterkers in meetapparatuur. Het ingangssignaal is een eenmalige puls, en het uitgangssignaal zegt iets over de kwaliteit van de versterker. Er zijn ook wiskundige berekeningen om de impulse response te berekenen door op de ingang ruis te zetten.


Actieve componenten
De versterking van een signaal gebeurt met zogenaamde actieve componenten.

Transistor
De bipolaire transistor is een soort 'standaard' component. Het is klein, kan een signaal gemakkelijk 100 keer versterken, maar voegt relatief veel ruis toe.
FET
De veldeffect transistor (FET) is ook een transistor, maar volgens een ander principe en levert onder andere minder ruis.
Operationele versterker
Een operationele versterker of 'op-amp' is een chip die meerdere transistoren herbergt.
Elektronenbuis
De elektronenbuis levert zo weinig ruis, dat deze geschikt is voor bijna alle signalen, inclusief hoogfrequente signalen. Vanwege grote afmeting, kwetsbaarheid en hoge benodigde spanning is de buis in consumentenelektronica vrijwel volledig verdrongen door halfgeleidercomponenten. De buis wordt toegepast in een zogenaamde Buizenversterker.

 
versterker voordeligste versterker beste koop versterker beste merk versterker beste apparatuur versterker beste versterker een merk versterker kopen versterker aanbieding versterker goedkoopste versterker voordelige versterker nieuw versterker nieuwste versterker aanbieding versterker opruiming versterker voordelig midi versterker 43 cm versterker hifi versterker versterker met dolby b versterker met dolby bc versterker met RDS versterker met TA versterker met 24 uurs klok versterker met AMS versterker met ATA versterker met SSIR PLL synthesizer tuner versterker met EON versterker met AF versterker met BTM (best tuning memory) versterker met telefoon mute versterker merk versterker merk winkel versterker merk winkels versterker opruimingen versterker audio en tv winkel versterker computer winkel versterker audio en tv shop versterker Webshop versterker radio en tv webshop versterker audiozaak versterker videozaak versterker audiowinkel versterker videowinkel versterker vergelijken versterker www..nl versterker www..be versterker www..de versterker www..com versterker www..uk versterker www.shop.nl versterker www.shop.be versterker www.shop.de versterker www.shop.com versterker www.shop.uk versterker www.versterker.nl versterker www.versterker.be versterker www.versterker.de versterker www.versterker.com versterker www.versterker.uk versterker www.versterker.nl versterker www.versterker.be versterker www.versterker.de versterker www.versterker.com versterker www.versterker.uk versterker www.audio.nl versterker www.audio.nl .nl .be .de .uk .com verstekers voordeligste verstekers beste koop verstekers beste merk verstekers beste apparatuur verstekers beste verstekers een merk verstekers kopen verstekers aanbieding verstekers goedkoopste verstekers voordelige verstekers nieuw verstekers nieuwste verstekers aanbieding verstekers opruiming verstekers voordelig midi verstekers 43 cm verstekers hifi verstekers verstekers met dolby b verstekers met dolby bc verstekers met RDS verstekers met TA verstekers met 24 uurs klok verstekers met AMS verstekers met ATA verstekers met SSIR PLL synthesizer tuner verstekers met EON verstekers met AF verstekers met BTM (best tuning memory) verstekers met telefoon mute verstekers merk verstekers merk winkel verstekers merk winkels verstekers opruimingen verstekers audio en tv winkel verstekers computer winkel verstekers audio en tv shop verstekers Webshop verstekers radio en tv webshop verstekers audiozaak verstekers videozaak verstekers audiowinkel verstekers videowinkel verstekers vergelijken verstekers www..nl verstekers www..be verstekers www..de verstekers www..com verstekers www..uk verstekers www.shop.nl verstekers www.shop.be verstekers www.shop.de verstekers www.shop.com verstekers www.shop.uk verstekers www.verstekers.nl verstekers www.verstekers.be verstekers www.verstekers.de verstekers www.verstekers.com verstekers www.verstekers.uk verstekers www.verstekers.nl verstekers www.verstekers.be verstekers www.verstekers.de verstekers www.verstekers.com verstekers www.verstekers.uk verstekers www.audio.nl verstekers www.audio.nl .nl .be .de .uk .com


       
 
Advertentie
 
 
   


 

CrawlTrack: open-source crawlers and spiders tracking script- SEO script -script open-source de détection des robots

 
Google
 
 
 
Zoek Audio-Video-TV
 
 

:: 3Com
:: Acer
:: Aiptek
:: Aiwa
:: Akai
:: Alpine
:: AMOI
:: AOC
:: Atec
:: Audioart
:: Audiosonic
:: Audiovox
:: Audix
:: Axion
:: Axxion
:: Bang & Olufsen
:: Benq
:: Beond
:: Blaupunkt
:: Bose
:: Boston Acoustics
:: Cambridge
:: Cat
:: Conrac
:: Cyrus
:: Daewoo
:: D-BOSS
:: Denon
:: Denver
:: DK digital
:: DQT
:: Elta
:: Eltax
:: Finlux
:: Funai
:: Gericom
:: Grundig
:: Hannspree
:: Harman kardon
:: Hisense
:: Hitachi
:: Home electronics
:: Hyundai
:: JVC
:: Kenwood
:: Leiker
:: Lenco
:: Lexsor
:: LG
:: Loewe
:: Marantz
:: Marquant
:: Matsui
:: Medion
:: Metronic
:: Mirai
:: Mitsubishi
:: Nad
:: Nakamichi
:: Nec
:: Nikkei
:: Normende
:: Odys
:: Onkyo
:: Orion
:: Otic
:: Palladium
:: Panasonic
:: Perstel
:: Philips
:: Pioneer
:: Prestigio
:: Proline
:: Real spectral
:: Roadstar
:: Rotel
:: Sagem
:: Salora
:: Samsung
:: Sanyo
:: Sharp
:: Skytec
:: Sony
:: Sugden
:: Sunstech
:: Tangent
:: Tatung
:: Teac
:: Technics
:: Technisat
:: Techwood
:: Thes
:: Thomson
:: Time
:: Tivoli
:: Tokai
:: Toshiba
:: Tosumi
:: VDG
:: Vestax
:: Vestel
:: Videoseven
:: Viewpia
:: Viewsonic
:: X4-Tech
:: Yamaha
:: Zinwell

 
Zoeken Luidspeaker
 
   
 
Zoek Beamer
 
 
:: 3M
:: ASK Proxima
:: Canon
:: Casio
:: Dell
:: Epson
:: HP
:: IBM
:: InFocus
:: Liesegang
:: Optoma
:: Plus
:: Sim2
:: Synelec
:: Meer
 
Zoek Audio